nárcisztikus vagyok? Hogyan mondhatjuk el

nárcisztikus vagyok? Hogyan mondhatjuk el

nárcizmus leírja a személyiségjegyeket, mint például a hiúság és az öngazdálkodás. A nárcisztikus személyiségzavar mentális egészségi állapot, olyan tulajdonságokkal, amelyek magukban foglalhatják a túlzott figyelmet, az önfontosság felfújt érzését és az empátia hiányát.

Valaki, aki nárcisztikus, túlságosan foglalkozhat a megjelenéssel, vagy kevés idő van arra, hogy másokra összpontosítson.

Ez azonban nem feltétlenül jele annak, hogy valakinek nárcisztikus személyiségzavar (NPD) van. Bárki viselkedhet önközpontú módon az élet különböző pontjain.

Az NPD -vel rendelkező embereknek nehéznek nem koncentrálni magukra, és nem ismeri fel, hogy ezt megteszik. Az NPD egy hosszú távú állapot, amely jelentősen befolyásolja az ember kapcsolatait és az érzelmi működést.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az NPD, az NPD jelei, és hogy ez hogyan befolyásolja a kapcsolatokat.

Azt is megvitatjuk, hogy a nárcisztikus emberek megváltozhatnak -e, és hogyan tudják ezt megtenni.

Mi a nárcisztikus személyiségzavar?

Az American Psychiatric Association (APA) szerint az NPD egy olyan személyiségzavar, amely „csodálatra és mások iránti empátia hiányára”.

Az NPD-ben szenvedő embereknek nagymértékben önfontosságú érzése és jogosultság érzése lehet. Gyakran hiányzik az empátia, és kevés érdeklődésük lehet a másokkal való intim kapcsolatok kialakítása iránt.

Míg az NPD-vel rendelkező személyek túl magabiztosnak tűnhetnek, gyakran alacsony önértékelésük van. Attól függően, hogy milyen súlyos a rendellenességük, rosszul reagálhatnak, amikor egy személy vagy esemény megkérdőjelezi a fölényérzetüket.

Egy régebbi 2008 -as tanulmány a Journal of Clinical Psychiatry becslése szerint az emberek 6,2% -a él az NPD -ben életük valamikor. Az arány magasabb a férfiak körében (7,7%), mint a nőstények (4,8%).

A tanulmány azt is jelentette, hogy az NPD szignifikánsan elterjedtebb:

 • Fekete felnőttek
 • spanyol nőstények
 • Fiatalabb felnőttek
 • Azok, akik elválasztottak, elváltak vagy özvegyek
 • felnőttek, akik soha nem házasodnak meg Az NPD széles körű és eltérő módon jelenik meg, az egyes esetek súlyosságától függően.

  Az NPD-vel rendelkező emberek lehetnek:

  • önbizonyító vagy önelégültség
  • extrovertált vagy társadalmilag elszigetelten vagy munkanélküliek
  • A polgárok vagy antiszociális tevékenységekben részt vevő emberek modelljei

  Ezért nehéz lehet felismerni az NPD -vel rendelkező személyt. A mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének (DSM-5) ötödik kiadása azonban a következő tüneteket tartalmazza:

  1. Az önfontosság túlzott érzése

  Grandiose-val rendelkezik. Az önfontosság érzése az NPD meghatározó jellemzője. Az NPD -ben szenvedő embereknek érzése van a többiekkel szemben.

  Nem mindig nyilvánvaló, hogy az NPD -vel rendelkező személy jobbnak érzi magát. Néhány NPD-ben szenvedő ember magabiztosnak és önmagában fontosnak tűnik, míg mások bizonytalannak és önértékelőnek tűnhetnek.

  Mindkét esetben azonban az a személy szilárdan hiszi, hogy jobbak, mint mások.

  ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a lehető legjobban rendelkezzenek, vagy elutasítsák azokat a dolgokat, amelyek érzéseik vannak, mint például a hétköznapi munka. Az NPD -vel rendelkezők eltúlozhatják vagy hazudhatnak eredményeikről.

  2. Folyamatos figyelem és csodálat igénye

  Az NPD -vel rendelkező embereknek mély figyelmet és csodálatot igényelnek a körülöttük lévő emberek. Ennek oka az, hogy általában más emberekre támaszkodnak, mint az önértékelés forrása, és nincs meghatározott önérzetük.

  Az NPD -vel rendelkező személyek figyelmet kereshetnek, hogy megkapják a csodálatot, amelyre szükségük van, amire szükségük van vagy megérdemelik.

  3. A beszélgetések monopolizálásának tendenciája

  A DSM-5 szerint az NPD-vel rendelkező emberek kevés valódi érdeklődést mutatnak mások tapasztalata iránt. Mint ilyen, az NPD -vel rendelkező személyek dominálhatják a beszélgetéseket, vagy elveszíthetik az érdeklődését a körülöttük lévő beszélgetések iránt.

  Kapcsolatokat is használhatnak személyes haszon érdekében.

  4. Mások érzéseinek és igényeinek figyelembevétele

  Mivel az NPD -vel rendelkezők gyakran nem rendelkeznek empátia mások iránt, következetesen figyelmen kívül hagyják mások igényeit. Gyakran nagyon mélyen törődnek azzal, amit mások gondolnak róluk, de egyébként nehezen értik meg, vagy egyszerűen nem törődnek az érzéseikkel.

  Az NPD -ben szenvedő egyének szintén ellentétesek lehetnek az emberekkel szemben az empátia hiánya miatt, vagy ha valaki megkérdőjelezi a fölényesség érzését.

  5. Nehéz kritika és viselkedés szabályozásának nehézsége

  Az NPD-vel rendelkezők küzdenek annak érdekében, hogy bármit elfogadjanak, amit kritikának tekintenek, mivel ez károsíthatja önértékelését és identitásérzetét. Kimaradhatnak arra a személyre, aki megsértette őket.

  Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valaki NPD -vel rendelkezzen, ezeknek a jeleknek minden helyzetben következetes tulajdonságainak kell lenniük. Lehet, hogy nem az életkoruk, a fizikai egészségi állapotuk vagy az általuk alkalmazott gyógyszerek következményei.

  Az NPD -ben szenvedő embereknek gyakran más mentális egészségi állapotuk is vannak, például:

  • Bipoláris rendellenesség
  • Antiszociális személyiségzavar
  • Borderline személyiségzavar
  • öngyilkossági gondolatok vagy viselkedés

  nárcisták a kapcsolatokban

  Az NPD -ben szenvedő emberek gyakran nehézségekbe ütköznek az interperszonális kapcsolatokban. Úgy találhatják, hogy a kapcsolatok nem teljesülnek, különösen akkor, ha mások nem adják nekik a figyelmet vagy csodálatot, amelyet úgy gondolnak, hogy megérdemelnek.

  A családtagok az NPD -vel rendelkező szeretteiket úgy írták le, hogy:

  • Ellenőrzés
  • Gyakran elégedetlen másokkal
  • Gyors edzett
  • Gyorsan hibáztathat másokat Ahogyan viselkednek a kapcsolatokban.

   Az NPD -vel rendelkezők nem bocsánatot kérhetnek, vagy nem fogadhatják el a hibát, ha tévednek. Lehet, hogy gyorsan haragudnak, különösen, ha úgy érzik, hogy partnerük kritizálja őket.

   Ennek eredményeként kihívást jelenthet, hogy kapcsolatban maradjon valakivel, akinek NPD -je van.

   Bizonyos esetekben a nárcisztikus kapcsolatok egészségtelenek vagy akár visszaélésszerűek lehetnek.

   Tanulja meg, hogyan lehet észrevenni az érzelmi visszaélés jeleit.

   Megváltozhat -e a nárcista?

   Míg az NPD -re nincs gyógymód, a kezelés segíthet a rendellenességben szenvedő embereknek a kapcsolataik negatív hatásainak kezelésében.

   Az NPD kezelése a pszichoterápia. Az egyéni terápia segíthet az embereknek:

   • megérteni érzelmeiket és motivációikat
   • szabályozzák érzéseiket és viselkedésüket
   • Felismerni és elfogadni képességeiket és potenciáljukat
   • Állítsa be a reális célokat
   • Toleráljon kritikákat és kudarcokat
   • Jobban kapcsolódik másokkal > éljen a jelenben, nem pedig a fantáziahelyzetekben
   • Az önértékelési kérdések kidolgozása

   Időnként hasznos lehet az NPD-vel rendelkező személyek számára is hasznos lehet, hogy részt vegyen a kapcsolati tanácsadásban vagy Családterápia szeretteikkel.

   A 2015 -ös áttekintés azt találta, hogy a kapcsolati tanácsadás hatékonyságától függ. A legtöbb szakértő egyetértett abban, hogy túl kockázatos valaki számára, aki olyan partnerrel rendelkezik, aki ellenük erőszakot alkalmaz a kapcsolati tanácsadásban.

   Fontos megjegyezni, hogy bár a nárcisták javíthatják életüket és kapcsolataikat, meg kell változtatni.

   Ha az NPD -vel rendelkező személy nem gondolja, hogy van valami baj, akkor lehet, hogy nem keresik és nem foglalkoznak a kezelésbe. Lehet, hogy nem gondolják, hogy a terápia megérdemli a figyelmüket.

   Nincsenek gyógyszerek az NPD kezelésére, de az embereknek, akiknek szövődményei, például depresszió vagy szorongás, antidepresszánsokat vagy szorongásgátló gyógyszereket igényelhetnek.

   Összegzés

   Az NPD -ben szenvedő embereknek felfújt fontossági érzete, túlzott csodálat és figyelem igénye, valamint mások iránti empátia hiánya. Gyakran küzdenek az egészséges kapcsolatok fenntartása érdekében, és nehézségeket okozhatnak életük más szempontjain.

   A terápia segíthet az NPD -vel rendelkezőknek, hogy jobban kezeljék életüket és másokkal foglalkozzanak az értelmes kapcsolatokban. Azoknak az egyéneknek, akik úgy vélik, hogy NPD -vel rendelkeznek, és akik kezelést kívánnak kérni, beszéljenek orvosukkal vagy terapeutájukkal.

   • Mentális egészség
   • A pszichológia/pszichiátria

   Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből származnak, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

https://phuonghoangschool.com/wp-includes/nexus-slot/