Είμαι ναρκισσιστής; Πώς να πείτε

Είμαι ναρκισσιστής; Πώς να πείτε

Ο ναρκισσισμός περιγράφει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η ματαιοδοξία και η αυτοαπασχόληση. Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας με χαρακτηριστικά που μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική ανάγκη για προσοχή, φουσκωμένη αίσθηση αυτο-περιορισμού και έλλειψη ενσυναίσθησης.

Κάποιος που είναι ναρκισσιστής μπορεί να ασχολείται υπερβολικά με την εμφάνισή του ή να έχει λίγο χρόνο για να επικεντρωθεί σε άλλους.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι ότι κάποιος έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD). Ο καθένας μπορεί να συμπεριφέρεται με εγωκεντρικό τρόπο σε διάφορα σημεία της ζωής του.

Τα άτομα με NPD δυσκολεύονται να μην επικεντρωθούν στον εαυτό τους και μπορεί να μην αναγνωρίσουν ότι το κάνουν αυτό. Το NPD είναι μια μακροπρόθεσμη κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις ενός ατόμου και τη συναισθηματική λειτουργία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τι είναι το NPD, τα σημάδια του NPD και πώς επηρεάζει τις σχέσεις.

Συζητάμε επίσης εάν οι ναρκισσιστές μπορούν να αλλάξουν και πώς μπορούν να το κάνουν αυτό.

Τι είναι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA), το NPD είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που περιλαμβάνει “ένα πρότυπο ανάγκης για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους”.

Τα άτομα με NPD μπορεί να έχουν μια μεγαλοπρεπή αίσθηση αυτο-σημασίας και μια αίσθηση δικαιώματος. Συχνά στερούνται ενσυναίσθησης και μπορεί να έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη στενών σχέσεων με άλλους.

Ενώ κάποιος με NPD μπορεί να εμφανιστεί υπερβολικά, έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η διαταραχή τους, μπορεί να αντιδρούν άσχημα όταν ένα άτομο ή γεγονός προκαλεί την αίσθηση της ανωτερότητας.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2008 στην Εφημερίδα της Κλινικής Ψυχιατρικής εκτιμά ότι το 6,2% των ανθρώπων βιώνουν NPD σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των αρσενικών (7,7%) από τα θηλυκά (4,8%).

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η NPD είναι σημαντικά πιο διαδεδομένη μεταξύ:

  • Μαύροι ενήλικες
  • Ισπανικά θηλυκά
  • /li>

  • Εκείνοι που χωρίζονται, διαζευγμένοι ή χήροι
  • ενήλικες που δεν παντρεύονται ποτέ

σημάδια διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας

Το NPD είναι ευρύτατα και παρουσιάζεται διαφορετικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα των μεμονωμένων περιπτώσεων.

Τα άτομα με NPD μπορεί να είναι:

  • Αυτοεξυπηρέτηση ή αυτοθεραπεία
  • εξωστρεφείς ή κοινωνικά απομονωμένες ηγέτες της βιομηχανίας ή άνεργοι
  • Μοντέλο πολίτες ή άτομα που εμπλέκονται σε αντικοινωνικές δραστηριότητες

Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ένα άτομο με NPD. Ωστόσο, η πέμπτη έκδοση του διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών (DSM-5) παρέχει τα ακόλουθα συμπτώματα: Η αίσθηση της αυτοπεποίθησης είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του NPD. Τα άτομα με NPD έχουν αίσθηση υπεροχής έναντι άλλων.

Δεν είναι πάντα προφανές ότι κάποιος με NPD αισθάνεται ανώτερη από τους άλλους. Μερικοί άνθρωποι με NPD φαίνονται σίγουροι και αυτο-σημαντικοί, ενώ άλλοι μπορεί να φαίνεται ότι είναι ανασφαλείς και αυτοαποκαλούμενοι.

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, το άτομο πιστεύει ακράδαντα ότι είναι καλύτεροι από άλλους.

Μπορούν να επιμείνουν να έχουν τα καλύτερα από όλα ή να απορρίψουν τα πράγματα που θεωρούν ότι είναι κάτω από αυτά, όπως μια κοσμική δουλειά. Εκείνοι με NPD μπορεί να υπερβάλλουν ή να ψεύδονται για τα επιτεύγματά τους.

2. Μια συνεχή ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό

Οι άνθρωποι με NPD έχουν βαθιά ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό από τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως βασίζονται σε άλλους ανθρώπους ως πηγή αυτοεκτίμησης και δεν έχουν καθορισμένη αίσθηση του εαυτού.

Κάποιος με NPD μπορεί να παρουσιάσει συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής για να πάρει το θαυμασμό που αισθάνονται ότι χρειάζονται ή αξίζουν.

3. Η τάση να μονοπωλούν συνομιλίες

Σύμφωνα με το DSM-5, τα άτομα με NPD εμφανίζουν ελάχιστο γνήσιο ενδιαφέρον για τις εμπειρίες των άλλων. Ως εκ τούτου, κάποιος με NPD μπορεί να κυριαρχήσει σε συνομιλίες ή να χάσει το ενδιαφέρον για συνομιλίες που δεν περιστρέφονται γύρω τους.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν σχέσεις για προσωπικό κέρδος.

4. Η έλλειψη σεβασμού για τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων

καθώς εκείνοι με NPD συχνά στερούνται ενσυναίσθησης για τους άλλους, θα αγνοήσουν σταθερά τις ανάγκες άλλων ανθρώπων. Συχνά ενδιαφέρονται πολύ βαθιά αυτό που οι άλλοι σκέφτονται γι ‘αυτούς, αλλά διαφορετικά μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουν ή απλά να μην ενδιαφέρονται για τα συναισθήματά τους.

Τα άτομα με NPD μπορούν επίσης να είναι ανταγωνιστικά έναντι των ανθρώπων λόγω αυτής της έλλειψης ενσυναίσθησης ή αν κάποιος αμφισβητεί το αίσθημα ανωτερότητας τους.

5. Δυσκολία να λαμβάνουν κριτική και ρύθμιση συμπεριφοράς

Όσοι με NPD αγωνίζονται να δεχτούν οτιδήποτε αντιλαμβάνονται ως κριτική, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή τους και την αίσθηση της ταυτότητας. Μπορούν να βγάλουν έξω στο άτομο που τους έχει προσβάλει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για κάποιον να έχει NPD, αυτά τα σημάδια πρέπει να είναι συνεπή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορεί να μην είναι το αποτέλεσμα της ηλικίας τους, των συνθηκών φυσικής υγείας ή οποιωνδήποτε φαρμάκων που λαμβάνουν.

Τα άτομα με NPD συχνά έχουν και άλλες συνθήκες ψυχικής υγείας, όπως:

  • Διπολική διαταραχή
  • Διαταραχή της προσωπικότητας
  • Αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορές

ναρκισσιστές στις σχέσεις

Τα άτομα με NPD συχνά έχουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μπορούν να βρουν σχέσεις ανεκπλήρωτες, ειδικά όταν άλλοι δεν τους δίνουν την προσοχή ή τον θαυμασμό που πιστεύουν ότι αξίζουν.

Τα μέλη της οικογένειας έχουν περιγράψει τους αγαπημένους με NPD ως:

  • Ελέγχοντας
  • Συχνά δυσαρεστημένα με άλλους
  • γρήγορη μετριασμένη
  • Γρήγορα να κατηγορούν τους άλλους
  • συναισθηματικά, σωματικά ή σεξουαλικά καταχρηστικά

τον τρόπο που συμπεριφέρονται στις σχέσεις.

Όσοι με NPD ενδέχεται να μην ζητούν συγγνώμη ή να δεχτούν την ευθύνη όταν είναι σε λάθος. Μπορεί επίσης να είναι γρήγοροι στο θυμό, ειδικά αν αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους τους επικρίνει.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε σε μια σχέση με κάποιον που έχει NPD.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ναρκισσιστικές σχέσεις μπορούν να είναι ανθυγιεινές ή ακόμα και καταχρηστικές.

Μάθετε πώς να εντοπίσετε τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης εδώ.

Μπορεί μια ναρκισσιστική αλλαγή;

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για το NPD, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με τη διαταραχή να αντιμετωπίσουν τις συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις τους.

Η θεραπεία για NPD είναι ψυχοθεραπεία. Η ατομική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να:

  • να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τα κίνητρά τους
  • να ρυθμίσουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους
  • Ρυθμίστε ρεαλιστικούς στόχους
  • Αντιμετωπίστε τις επικρίσεις και τις αποτυχίες
  • Σχετικά καλύτερα με τους άλλους
  • ενθαρρύνουν μεγαλύτερη οικειότητα και απόλαυση στις σχέσεις
  • Ζήστε στο παρόν και όχι σε καταστάσεις φαντασίας
  • Εργαστείτε σε θέματα αυτοεκτίμησης

Οικογενειακή θεραπεία με τους αγαπημένους τους.

Μια ανασκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι η συμβουλευτική σχέσης ποικίλλει ανάλογα με την αποτελεσματικότητά της. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν, είναι πολύ επικίνδυνο για κάποιον με συνεργάτη που χρησιμοποιεί βία εναντίον τους για να παρακολουθήσει συμβουλευτικές σχέσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ οι ναρκισσιστές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή και τις σχέσεις τους, πρέπει να θέλουν να αλλάξουν.

Εάν κάποιος με NPD δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι λάθος, μπορεί να μην αναζητούν ή να συμμετέχουν σε θεραπεία. Μπορεί να μην θεωρούν ότι η θεραπεία αξίζει την προσοχή τους.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία του NPD, αλλά οι άνθρωποι που έχουν επιπλοκές, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, μπορεί να απαιτούν αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά του άγχους.

Περίληψη

Τα άτομα με NPD έχουν φουσκωμένη αίσθηση σπουδαιότητας, υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Συχνά αγωνίζονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις και μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε άλλες πτυχές της ζωής τους.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με NPD να διαχειριστούν καλύτερα τη ζωή τους και να ασχοληθούν με άλλους σε σημαντικές σχέσεις. Τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν NPD και που επιθυμούν να αναζητήσουν θεραπεία πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους ή θεραπευτή.

  • Ψυχική υγεία
  • Ψυχολογία/Ψυχιατρική
  • και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

https://phuonghoangschool.com/wp-includes/nexus-slot/